Mamy dla Państwa ciekawą ekologiczno-edukacyjną propozycję - WARSZTATY BOKASHI
Uczą one sztuki ochrony środowiska naturalnego przy pomocy metody opartej na właściwościach probiotycznych szczepów bakterii – zdolności do fermentacji i antyutleniania. Kierujemy je głównie do dzieci i młodzieży ze względu na walory edukacyjne i terapeutyczne.
Praca z pierwotnym tworzywem w postaci gliny, wody, melasy z trzciny cukrowej, otrębów zbożowych, które pod wpływem działania kultur pożytecznych mikroorgnizmów ulegają biologicznym przemianom pokazuje jaka siła drzemie w przyrodzie oraz daje możliwości poznawcze świata mikroorganizmów.
Nieprzypadkowe połączenie tych składników tworzy zaczyn ciasta z gliny, w którym rozmnażają się drobnoustroje. Z takiej masy powstają własnoręcznie lepione kule bokashi – błotne wehikuły do transportu pożywki i mikroorganizmów do zdegradowanych ekosystemów wodnych.
W takim środowisku dawka bakterii pochodząca z kul jest w stanie przywrócić równowagę biologiczną.
Zapraszamy do twórczego eksperymentu!
Uczą one sztuki ochrony środowiska naturalnego przy pomocy metody opartej na właściwościach probiotycznych szczepów bakterii – zdolności do fermentacji i antyutleniania. Kierujemy je głównie do dzieci i młodzieży ze względu na walory edukacyjne i terapeutyczne.
Praca z pierwotnym tworzywem w postaci gliny, wody, melasy z trzciny cukrowej, otrębów zbożowych, które pod wpływem działania kultur pożytecznych mikroorgnizmów ulegają biologicznym przemianom pokazuje jaka siła drzemie w przyrodzie oraz daje możliwości poznawcze świata mikroorganizmów.
Nieprzypadkowe połączenie tych składników tworzy zaczyn ciasta z gliny, w którym rozmnażają się drobnoustroje. Z takiej masy powstają własnoręcznie lepione kule bokashi – błotne wehikuły do transportu pożywki i mikroorganizmów do zdegradowanych ekosystemów wodnych.
W takim środowisku dawka bakterii pochodząca z kul jest w stanie przywrócić równowagę biologiczną.
Zapraszamy do twórczego eksperymentu!
Wszelkie pytania i ustalenia dot. organizacji warsztatów:
Śląskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów
Śląskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów
Izabela Jaglarz - tel.kom.: 509 477 441, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ewa Hirsz - tel. kom.: 535 09 02 63
Ewa Hirsz - tel. kom.: 535 09 02 63