Zapraszamy na Konferencję w ktorej weźmiemy udział!
PROGRAM MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ
„Ekologia bliżej człowieka”
12-13 kwietnia 2016 r.
Wtorek, 12 kwietnia 2016 r.- Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków
9.00 – 10.00 Rejestracja uczestników Konferencji
10.00 – 10.15 Uroczyste otwarcie Konferencji i powitanie gości (Rektor KWSPZ, Przedstawiciel Komitetu Sterującego w Projekcie Norweskim)
10.15 – 10.30 Informatyczne aspekty projektu norweskiego – Szymon Pękala
10.30 – 11.00 Biologizacja środowiska jako główna wartość zdrowego stylu życia – polska koncepcja Jednego Zdrowia – Stanisław Kolbusz
11.00 – 11.50 Medycyna Ekologiczna szansą na zdrowe życie – Józef Krop
11.50 – 12.10 Dyskusja
12.10 – 12.40 Przerwa na kawę
12.40 – 14.30 Sesja Referatowa I – Wykorzystanie nowych technologii w ekologii
Przewodniczący: prof. dr hab. Piotr Tomasik, prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
12.40 – 13.00 Możliwości zastosowania wody zdeklastrowanej w połączeniu z efektywnymi mikroorganizmami – Zdzisław Oszczęda
13.00 – 13.20 Bioremediacja środowiska naturalnego – Henryk Kołoczek
13.20 – 14.30 Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu
14.30 – 15.30 Lunch
15.30 – 17.00 Sesja Referatowa II – Podsumowanie efektów końcowych projektu norweskiego
Przewodniczący: dr Małgorzata Kwaśniak, dr inż. Mirosław Pysz
15.30 – 15.50 Wystąpienia eksperta norweskiego – Krzysztof Orleański
15.50 – 17.00 Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu
Podsumowanie I dnia Konferencji
Środa, 13 kwietnia 2016 – Audytorium Maximum, ul. Krupnicza 33, Kraków
10.00 – 12.00 Sesja referatowa I – Żywność, żywienie a zdrowie
Przewodniczący: prof. dr hab. Emilia Kolarzyk, dr Józef Krop
10.00 – 10.30 Zdrowa żywność a choroby układu krążenia – Monika Zygmuntowicz
10.30 – 11.00 Napoje energetyzujące a zagrożenie zdrowia – Zygmunt Fura
11.00 – 11.40 Zdrowe jelita kluczem do zdrowia – Józef Krop
11.40 – 12.00 Dyskusja
12.00 – 12.30 Przerwa na kawę
12.30 – 14.30 Sesja referatowa II – Mikroorganizmy w służbie ekologii
Przewodniczący: prof. dr hab. Tadeusz Tuszyński, dr Bożena Makowska
12.30 – 13.00 Wpływ życia biologicznego w glebie na jakość warzyw i owoców– Elżbieta Duran
13.00 – 13.30 Alternatywne wykorzystanie ziemniaka jadalnego – Anna Molenda-Skowronek
13.30 – 13.50 Zastosowanie EM w ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym – Akiko Miwa
13.50 – 14.10 Certyfikacja produktów ekologicznych – Anna Klimas
14.10 – 14.30 Dyskusja
14.30 – 15.30 Lunch
15.30 – 17.30 Sesja referatowa III – Interdyscyplinarne wykorzystanie ekologii
Przewodniczący: dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. UR, prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska
15.30 – 16.00 Po co nam suplementacja? – Szczepan Kurpisz
16.00 – 16.30 Ekologiczne uwarunkowania chorób nowotworowych – Krzysztof Krupka
16.30 – 16.50 Ekologia polskiej wsi – Julian Rose
16.50 – 17.10 Wyrafinowane przykłady badań obrazowej spektrometrii mas na potrzeby ekotoksykologii i toksykologii środowiska – Kamil Jurowski
17.10 – 17.30 Dyskusja
Podsumowanie i zakończenie Konferencji